Consultanta privind lichidarea voluntara a societatilor, a caror actionari/asociati au hotarat dizolvarea lor, conform cu prevederile Legii 31/1991.
Inregistrarea mentiunilor privind dizolvarea si lichidarea
Art. 151. - Persoanele juridice inmatriculate in registrul comertului se dizolva de drept, voluntar sau pe cale judiciara.
Art. 152. - (1) Inregistrarea dizolvarii de drept a persoanei juridice se efectueaza, la cerere sau din oficiu, in temeiul unei hotarari judecatoresti irevocabile prin care se constata aceasta.
(2) In cazul in care acte normative speciale reglementeaza distinct dizolvarea de drept, se va proceda conform dispozitiilor cuprinse in acestea.
Art. 153. - (1) Inregistrarea mentiunii privind dizolvarea voluntara a persoanei juridice, inainte de data stabilita prin actul constitutiv, va fi precedata de mentionarea in registrul comertului a hotararii de dizolvare si publicarea acesteia in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.
(2) Pentru inregistrarea mentiunii privind dizolvarea, cererea va fi insotita de urmatoarele inscrisuri:
a) hotararea adunarii generale a membrilor persoanei juridice privind dizolvarea;
b) dovada publicarii hotararii de dizolvare;
c) hotararea judecatoreasca irevocabila prin care s-a respins opozitia, daca este cazul;
d) dovezile privind plata taxelor legale si timbrul judiciar, in original.
Art. 154. - (1) Inregistrarea mentiunii privind dizolvarea judiciara a persoanei juridice se efectueaza in temeiul unei hotarari judecatoresti irevocabile sau, dupa caz, in temeiul unei hotarari judecatoresti definitive prin care s-a dispus aplicarea sanctiunii penale a dizolvarii.
(2) In cazul in care hotararea judecatoreasca prin care s-a pronuntat dizolvarea nu este irevocabila sau, dupa caz, definitiva, potrivit distinctiilor prevazute la alin. (1), aceasta se mentioneaza in registrul comertului, la cerere.
(3) Hotararea judecatoreasca prin care s-a pronuntat dizolvarea in temeiul art. 237 din LSC se mentioneaza in registrul comertului, se comunica directiei generale a finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, pe cheltuiala titularului cererii de dizolvare.
(4) In cazul in care prin hotararea judecatoreasca prevazuta la alin. (1) nu s-a dispus inregistrarea in registrul comertului a mentiunii dizolvarii, inregistrarea se va efectua in baza incheierii judecatorului delegat.
Art. 155. - Inregistrarea mentiunii dizolvarii ca urmare a retragerii autorizatiei de functionare de catre autoritatea administrativa competenta sau ca urmare a dispozitiei exprese a autoritatii administrative competente se efectueaza la cererea emitentului, a lichidatorului sau a oricarei persoane interesate. Cererea va fi insotita de copia certificata a actului de retragere a autorizatiei sau a dispozitiei de dizolvare, dupa caz.
Art. 156. - (1) Cand dizolvarea este urmata de lichidare sau cand s-a deschis procedura falimentului, inregistrarea mentiunii privind lichidarea persoanei juridice se efectueaza la cerere sau din oficiu, dupa caz.
(2) Daca persoana juridica a fost dizolvata prin hotararea membrilor sai, la cererea de inregistrare a mentiunii lichidarii se ataseaza actul de numire a lichidatorului, specimenul de semnatura al acestuia si declaratia pe propria raspundere privind indeplinirea conditiilor legale pentru exercitarea mandatului de lichidator. Concomitent cu inregistrarea in registrul comertului a mentiunii privind numirea lichidatorului se efectueaza mentiunea incetarii mandatului membrilor organelor de administrare si/sau de conducere ale persoanei juridice.
(3) In cazul societatii comerciale prevazute de lege si al grupurilor de interes economic ai caror asociati/membri au hotarat odata cu dizolvarea si modul de lichidare a persoanei juridice, fara numirea unui lichidator, la cererea de inregistrare a mentiunilor dizolvarii si lichidarii se ataseaza urmatoarele inscrisuri:
a) hotararea asociatilor/membrilor privind dizolvarea si modul de lichidare a societatii/grupului, respectiv modul in care activele ramase dupa plata creditorilor vor fi impartite intre asociati/membri, in original;
b) dovada acordului creditorilor privind stingerea pasivului sau regularizarea lui, in original;
c) dovezile privind plata taxelor legale si timbrul judiciar, in original.